Dnia 17 grudnia 2019r. uczniowie i z klasy 3a i 3d z wychowawcą Katarzyną Ciechańską i Dorotą Król wybrali się do Cukrowni w ramach “Dni Otwartych”. Celem wycieczki było poznanie etapów produkcji cukru. Podopieczni mieli okazję zwiedzić plac, przy którym składowane są buraki cukrowe, hale i pomieszczenia produkcyjne, laboratorium oraz ogromne silosy, w których magazynuje się wyprodukowany cukier. Pogłębili i ugruntowali swoją wiedzę na temat roślin okopowych i pracy nie tylko rolnika, laboranta, dyspozytora lecz wielu innych profesji związanych z produkcją cukru w ramach doradztwa zawodowego. Przy herbatce i słodkim poczęstunku trzecioklasiści obejrzeli prezentację multimedialną. Wysłuchali ciekawostek, które z dużym zaangażowaniem i poświęceniem przekazywał Pan Eugeniusz Rychter. Na każdego z uczniów czekała torba wypełniona słodką niespodzianką i gadżetami.
W miłej i przyjaznej atmosferze, pełni niezapomnianych wrażeń wróciliśmy do szkoły. Dziękujemy organizatorom “Dni Otwartych” za miłe przyjęcie, możliwość poszerzania swojej wiedzy, wyrabiania szacunku dla ludzi pracy i gościnę.

Share This