Uczniowie klas 1 dobrze wiedzą co należy jeść, aby być zdrowym, sprawnym i cieszyć się odpornością. Doskonałą okazją do poszerzenia swojej wiedzy na temat zdrowego odżywiania był udział uczniów w warsztatach pt.: „Marchewkowy zawrót głowy” poprowadzony przez panią Agnieszkę Szostak z Ogrodu Ekologicznego Gładysiakowie. Pani Agnieszka w bardzo ciekawy sposób opowiedziała dzieciom m.in. o tym, dlaczego należy jeść marchewki – wpływa na polepszenie wzroku oraz kondycji skóry, zawiera wiele cennych witamin i są przepyszneJ. Ciekawostkami, które przedstawiła prowadząca były też początki uprawiania marchewek oraz zdradzenie sekretów, dlaczego mogą różnić się one kształtem.

Pani Agnieszka przywiozła ze sobą wiele odmian marchewek, które zadziwiały nas swoimi kolorami oraz kształtami. Obok tych cennych warzyw były również inne zdrowe przekąski, które należy jeść by cieszyć się zdrowiem. Dzieci miały okazję zjedzenia marchewek z ogrodu ekologicznego oraz wypicia pysznego soku marchewkowego. To był bardzo wartościowy i wesoły warsztat, na pewno z chęcią weźmiemy udział w kolejnych.

Share This