Nie od dziś wiadomo, że 8 listopada obchodzony jest jako Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania! Doskonale o tym pamiętają uczniowie z klas Ib (wych. M.Dembina), Ic (wych. Anna Kamińska), Ie (wych.Anita Opala)If (wych. K. Kurek-Brzyk), 3b (wych. I. Chojnacka), 3d (wych. M. Skiba), 3e (wych. Karina Przybylska), 3g (wych. E. Łysiak) i 3h (wych. D.Kaczmarek), uczestniczący w programie „Śniadanie daje moc”.  Organizatorzy zachęcają dorosłych i ich pociechy do dbałości o swoje zdrowie. Jak ważne jest zdrowe śniadanie dla funkcjonowania każdego człowieka, wiedzą  nasi uczniowie, którzy korzystają w szkole z darmowych owoców i warzyw, a w tym dniu samodzielnie przystąpili do wspólnego przygotowania śniadania, które okazało się bardzo urozmaicone i zawierało wiele niezbędnych witamin i wartości koniecznych  dla zdrowia i nauki.

Uczniowie omówili Piramidę żywienia. Następnie przypomnieli zasady zdrowego odżywiania. Dzieci poznały reguły bezpieczeństwa i higieny podczas przygotowywania posiłków, które stosowały w czasie swej pracy. Zapoznały się również z zasadami zachowania się przy stole podczas spożywania posiłków Najwięcej radości sprawiło im przygotowanie wspólnego śniadania z przyniesionych z domu zdrowych produktów. Uczniowie wykonali w grupach: pastę jajeczną, twarożek ze szczypiorkiem, owocowe szaszłyki, musli z owocami, mini roladki z tortilli, no i oczywiście kolorowe kanapki. Najprzyjemniejszą częścią dnia była degustacja własnoręcznie przygotowanych dań.

 Zapraszamy wszystkich, zarówno uczniów jaki  i rodziców  oraz nauczycieli do odwiedzania strony  http://www.sniadaniedajemoc.pl

Katarzyna Kurek-Brzyk, Iwona Chojnacka, Anna Kamińska, Maria Skiba

Share This