Dnia 08 listopada uczniowie klasy 3d i 3e z wychowawczyniami Ewą Łysiak-Tupalską i Iwoną Uliczką udali się do Muzeum Czekolady w Poznaniu. Poznaliśmy proces powstania czekolady „od ziarenka do tabliczki”. Każdy otrzymał strój deseranta (fartuch i czapkę kucharską) , w którym tworzył własną tabliczkę czekolady – zdobioną ulubionymi dodatkami. Na koniec uczeń zapakował swoją czekoladę, którą sam zrobił. Braliśmy także udział w warsztatach czekoladowych , na których przedstawiona była historia czekolady, prezentacja multimedialna, a także degustacja różnych czekolad.
Po skończonych warsztatach udaliśmy się na Stary Rynek. Historyczne ciekawostki przekazywała nam Pani przewodnik. Podziwialiśmy Ratusz, domki budnicze, pręgierz, Wagę Miejską i wybrane kamieniczki. W samo południe podziwialiśmy trykające koziołki poznańskie. Zwiedziliśmy farę poznańską, która jest perłą baroku. Na placu kolegiackim podziwialiśmy pomnik koziołków.
Dokonaliśmy zakupu pamiątek. Pełni wrażeń z plecakiem pełnym słodkości wróciliśmy zadowoleni do Opalenicy.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.