W czwartek 8 października klasa 2a z wychowawcą Moniką Kasperczak wybrała się do ogrodu, aby przyjrzeć się darom jesieni – owocom i warzywom.
Gospodarz działki z dużym zaangażowaniem prezentował i opowiadał o uprawianych warzywach i owocach. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się skrzynia z aromatycznymi, zielonymi przyprawami i ziołami, takimi jak: mięta, szałwia, bazylia, majeranek i lubczyk. Dzieci mogły wybrać z ziemi marchew, ziemniaki a nawet rzodkiewkę. Podziwiały okazałe cukinie i dynie oraz kukurydzę. Najciekawszym punktem wycieczki okazał się hotel dla pszczół murarek. Są to bardzo pożyteczne i przyjazne pszczoły, które nie produkują miodu i nie żądlą, lecz wiosną zapylają kwiaty drzew i krzewów owocowych. Jesienią gnieżdżą się w trzcinowych rurkach i zapadają w sen zimowy.
Na koniec uczniowie skosztowali dorodnych gruszek, malin, jeżyn i winogrono. Po zdrowej przekąsce, z kolorowymi darami warzywno-owocowymi i zadowolonymi minami drugoklasiści wrócili do szkoły. Tutaj dzieci wcieliły się w artystów niczym Giuseppe Arcimboldo tworząc portrety owocowo-warzywne.

Share This